Modelbanens elementer: Alt det andet

Litteratur
Intro
Litteratur findes i to udgaver; som bøger og som blade. Begge findes med N-tog som hovedtema. Der findes dog desværre ikke et N-blad på dansk og - så vidt vides - heller ikke bøger. Her er Tyskland, England og USA meget mere aktive.

Der findes dog mange andre modeltog-magasiner, der dækker enten specifikke skalaer eller flere skalaer. Dominerende skala er (selvfølgelig) H0, men tit er der også N-artikler i disse magasiner. Inspiration . . . kan findes i alle modeltog-magasiner!!!

Blade
De mest kendte magasiner for skala N er vist herunder:


Bøger Bøger lige omhandlende str. N er der ikke så mange af på markedet. Men her er en liste over dem, vi lige har kendskab til:

ALBA Modellbahn Praxis: Modellbahn auf Spur N - fås kun "2. hand"
N Scale Railroading (US)
Getting started in N scale (US)

Der findes rigtigt mange bøger om tog. De bliver så mere emne-opdelt; altså bøger om landskabsbyggeri, bøger om elektronik, bøger om husbygning, bøger om tog, specielle tog og / eller togstammer og meget mere. På vores side om 1:160 links kan du finde en liste over forlag, som har modeltog og rigtige tog som speciale.

Der findes flere forlag end de viste.

 
Værktøj
Værktøj til
modeltoget

Værktøj skal der til - både til at bygge banen og til at passe og pleje ens kørende materiel.

Børste og/eller pensel
En mindre børste eller pensel til at børste sine modeltog ren for støv og skidt, som har lagt sig i krinkelkrogene.







Pincetter
Til at tage - og holde - alle de små dimser, der er i, på og omkring vores modeltog







Lup
Til bedre at kunne se de små fine detaljer, man kan have behov for at se. God til at læse litreringer med.







Hobbykniv
Til at kunne skære eller snitte noget, især samlesæt og i forbindelse med landskabsbyggeri.



Skalpel
Til at kunne skære eller snitte de lidt mere finere ting, som en hobbykniv er for grov til: Især små detaljer til det rullende materiel eller til noget landskab.





Trimmeskruetrækkere
Til alle de små skruer, vores tog er samlet med. Og til mange andre ting, hvor en almindelig skruetrækker kan være lidt for stor. De fås med almindelig, umbrako- og med stjerne-kærv.





Skruetrækkere
Til at skrue ting fast med, hvor trimmerne er for små. "Well, you know!"







Nålefile
Til at fjerne alt det småtte, men alligevel overskydende, plastik på en del til et lok, vogn eller hus, før man sætter delen fast. Eller til at tilpasse to dele.









Måleinstrument
Til at måle, om alt elektrisk er, som det bør være. Helst et multimeter, da det kan måle mange ting. Den skal kunne måle både AC og DC. Man skal dog være opmærksom på, at ikke alle måleinstrumenter, der kan måle AC, også måler det rigtigt. De fleste måler kun rigtigt ved 50 Hz (altså som i 220 Volt nettet), og de er dermed ikke gode til at måle generelt på frekvenser - og slet ikke DCC!
Mere om det under elektronik (kommer senere).












Mini boremaskine
Et u-undværligt værktøj. Man kan få meget forskelligt tilbehør til den: Bor fra 0 til 3-4 mm i tykkelse, slibeklodser og -skiver af mange former, skæreskiver til at skære bl.a. flexskinner med og mange forskellige "bor" med fræsehoveder.





Mini boremaskine - tilbehør
Her kan ses, hvad der fulgte med admins boremaskine, da han købte den. Men der findes meget mere i løskøb.






Bidtang (kabler)
Til at bide/klippe ledninger og kabler over med. Den anden type herunder er til elektronik.





Bidtang (elektronik)
Til at bide/klippe i plastik, ledninger og i elektronikkomponenter. Den viste type er til elektronik. Den anden type herover er til kabler.







Fladtang
Til flere ting, såsom at holde ting eller bukke ting.








Spidstang
Specielt god til at bukke ben på elektronikkomponenter, så de kan placeres på et print, hvor der er huller til komponenterne.






Loddekolbe
Bruges til alle former til lodning: Lodning af komponenter på print, lodning af ledninger på sporskinner, lodning af ledninger på ringetryk og eller vippeomskiftere . . .

Den viste loddekolbe er fabrikat Weller, som anses for at være et af de bedste produkter på markedet. Men der findes andre fabrikater. Mange loddekolber kan også justere loddetemperaturen, så man kan tilpasse temperaturen de materialer, der skal loddes. Men hvis det "kun" drejer sig om elektronik og ledninger, så er en "standard"-loddekoble god nok.


Loddetin
Bruges til at få tingene loddet sammen. Det fås i flere typer - og i forskellige længder. Til "normalt" brug såsom lodning af ledninger og elektronikkomponenter er "almindelig" loddetin OK.











Loddevæge
Har man loddet forkert og skal have fjernet loddetin fra en ledning eller et print, kan man bruge loddevæge til at "samle" det overskydende loddetin op. Læg det på loddetinnet på f. eks. printet - varm vægen op, og loddetinnet vil flyde over og ind i vægen og dermed væk fra printet eller ledningen.







Tinsuger
Bruges til at suge overskydende loddetin op fra f.eks. et print. Tryk stemplet ned, til der lyder et klik - varm loddetinnet op - før den hvide spids hen til loddetinnet og tryk på knappen på midten af tinsugeren. Der vil lyde et lille smæld, og loddetinnet vil blive suget op i tinsugeren. Husk at tømme den jænligt ved at trykke stemplet ned igen og tryk på knappen igen, således at loddetinnet kan falde af pinden. Evt. skru spidsen af og tryk stemplet ned og fjern al loddetin.



















Købe værktøj

Og hvor køber jeg disse ting?
Penslen vist er købt hos Søstrene Grene og er egentlig en (kunst)malerpensel, men du kan sikkert finde en i Tigeren eller et lignende sted.
Alt værktøjet er købt hos elektronikforhandlere og hos forretninger, der handler med værktøj (BilTema, Silvan, Bauhaus f.eks.). På vores side om Producenter / forhandlere er der et afsnit, der viser forhandlere af Elektronik.


Slut ! Tilbage til : Index


Synes du, at der mangler noget, så kontakt os på emailen på forsiden i venstre side.


DHTML Menu By Milonic JavaScript